DKIM, SPF och Sender ID

Spam-mail utger sig gärna för att komma från en känd domän, till exempel hotmail eller gmail, men skickas sedan från helt andra mailservrar. Samma scenario uppstår när du skickar mail genom en e-posttjänst – oss eller någon annan.

För att minska risken för mottagande servrar reagerar misstänksamt på dina utskick kan du lägga in information på din domän om att du använder våra mailservrar. Då kan mottagande server kontrollera att det verkligen är avsändaren som har skickat mailet. Det gör du genom att lägga till DKIM, SPF record och Sender ID på domänen som du skickar mailet från.

Sök efter vem som hanterar din domän/namnservrar

För att lägga till inställningarna behöver du gå in på dina namnservrar för din e-postdomän.

Har du en .se eller .nu-domän kan du se vilka namnservrar du har här – www.iis.se

Har du något annat på slutet, till exempel .com, kan du söka och se här – www.who.is

Vad är SPF-Record (Sender Policy Framework)

SPF Record ger mottagande server information om vilka mailservrar som godkänts att skicka e-post via en domän. Det hindrar andra personer från att skicka mail och säga att det kommer från dig.

SPF kan ses lite som ditt körkort eller pass. Om inte informationen på ditt ID matchar personen som har det, kan det ses som misstänksamt.Ingen kan alltså planka in på krogen med ditt körkort.

Så lägger du till SPF-Record (Sender Policy Framework)

För att godkänna att din domän skickar via våra mailservrar behöver du i dina DNS-inställningar se till att domänens SPF Record innehåller nedan text:

include:spf.gansend.com

Exempel på hur ett SPF-record kan se ut:

v=spf1 mx a include:spf.gansend.com ~all

I exemplet ovan godkänner du att e-post skickas från servrar som finns listade för den aktuella domänen samt de servrar som Get a Newsletter använder för utskick av ditt nyhetsbrev.

Nedan har du länkar till hjälpartiklar för hur du lägger till SPF, hos de vanligaste tjänsterna för hantering av domäner:

Saknar du din tjänst för hantering av domän? Kontakta oss.

Vad är DKIM – DomainKeys Identified Mail

DKIM hjälper mottagande server att verifiera att mailet verkligen är, och får, skickas från domänen som står som avsändare. Du lägger till ett extra lager för att bekräfta att det verkligen är du och att ingen har ändrat mejlet sedan du skickade det

Man kan säga att DKIM är som den där silvriga tråden på sedlar, som påvisar att den är äkta.

Så lägger du till DKIM – DomainKeys Identified Mail

DKIM inställningen gör du på domänens namnservrar och läggs in som en subdomän.

Det som ska läggas till är:

getanewsletter._domainkey.example.com CNAME key1._domainkey.gansend.com

Exempel på hur DKIM kan se ut – om vi hade lagt in det:

getanewsletter._domainkey.getanewsletter.com CNAME key1._domainkey.gansend.com

När DKIM är inlagt på er domän – skicka ett mail till support@getanewsletter.com, så fixar vi det sista som behövs från vår sida för att verifieringen ska slå igenom hela vägen.

Sender ID

Sender ID är baserat på och väldigt snarlikt SPF-record, och görs också i DNS-inställningarna, men tittar på lite andra saker så de kompletterar varandra.

”spf2.0/mfrom,pra a mx include:spf.gansend.com ~all”

Information för den vetgirige

Bra att veta om DKIM
https://sv.wikipedia.org/wiki/DomainKeys_Identified_Mail

Bra att veta om SPF-records
https://sv.wikipedia.org/wiki/Sender_Policy_Framework

Här kan du skapa SPF-records
Har du inget SPF-record kan du enkelt skapa ett med hjälp av information från någon av nedanstående sidor.

http://www.openspf.org/
http://randsco.com/index.php/2007/02/07/writing_an_spf_record
http://www.openspf.org/FAQ/Common_mistakes

Testa om ditt SPF-record är korrekt
För att testa om ditt SPF-record är korrekt kan du prova att kontrollera det på nedanstående sidor.

http://www.kitterman.com/spf/validate.html
http://old.openspf.org/why.html

Bra att veta om Sender ID
https://sendgrid.com/blog/sender-id-email-authentication-what-you-need-to-know/

Vad är DMARC?
https://dmarc.org/overview/

Relaterad artikel:

• Så undviker du spamfiltret
    Den här går igenom lite olika punkter vad man bör tänka på och kan testa för att se om det blir bättre.