Blockeditorn – Genomgång

Oavsett vilka kunskaper som du har inom e-postmarknadsföring kan du enkelt skapa en professionellt utskick. Välj en mall som passar ditt ändamål och börja lägga till text och bilder.

För att hjälpa dig komma igång kommer du i den här artikelläsa om grunderna för att skapa ett utskick.

Skapa en mall

Om du går till “Utskick” > “Mallar” > får du en översikt över de mallar du har skapat.

En mall kan ses som grunden till det som sedan blir ett utskick. Så om du vill ha en grund att utgå från när du gör ett utskick kan du klicka på “Skapa mall” och designa nyhetsbrevet precis som vill ha det.

Vill du sedan skapa ett utskick av din mall kan du göra det genom att klicka på ikonen som föreställer ett flygplan. Din mall öppnas då som ett utskick som du kan redigera innan du slutligen skickar ut det som ett nyhetsbrev.

Du kan också hitta mallen genom att gå till “Utskick” > “lägg till utskick”där hittar du dina egna mallar längst ner.

Så lägger du in ditt innehåll

När du vill skicka ett nyhetsbrev till dina kontakter går du från en mall till ett utskick (baserat på mallen).

I mallen som du har använt som grund finns det block för text och bilder som du kan ändra text eller ladda upp dina egna bilder.För att lägga till text eller bild drar du ikonen som finns på vänster sida dit du vill att den ska vara i nyhetsbrevet.Du kan också radera och kopiera block.

Ändra bakgrundsfärg och typsnitt

Om du går till “Design” så kan du ändra :

• Bakgrundsfärg(både för innehållet och bakgrundsfärgen)
  • Typografi – Brevhuvud och brevfot
  • Typografi – Rubriker
  • Typografi – Innehåll (och länkar)
  • Avskiljare
  • Marginaler

Klicka på pilen för respektive typografi för att ändra färg, typsnitt och storlek.

Lägg till en länk

1. Markera du den text du vill infoga länken till.
  2. Klicka på länksymbolen (symbolen som visar en grå kedja)
  3. I dialogrutan hittar du en länklista där du får tillgång till olika länkar som kan vara till hjälp.
  4. Välj någon av de länkar som finns i länklistan eller kopiera in en länk i url fältet.
  5. Klicka på ”OK” för att lägga till länken i nyhetsbrevet.

Lägga till en länk i en rubrik

För att lägga till en länk i en rubrik gör du på samma sätt som ovan, men du ändrar också textstorleken. Du lägger alltså till ett block för text och skriver texten. Därefter justerar du textstorleken genom att markera texten och sedan väljer teckensnitt i verktygsfältet. Vi har följande storlekar på våra rubriker:

Rubrik 1: 30px
Rubrik 2: 24px
Rubrik 3: 19px

Lägga till en obligatorisk länk

”Visa webbläsare” och ”Avsluta prenumeration” är obligatoriska länkar. De behöver alltid finnas med i utskicket. Om du råkar ta bort någon av länkarna kan du enkelt lägga tillbaka länken genom att:

1. Markera du den text du vill infoga länken till.
  2. Klicka på länksymbolen (symbolen som visar en grå kedja)
  3. I dialogrutan klickar du på link list och väljer länken som saknas
  4. Klicka på ”OK” för att lägga till länken i nyhetsbrevet.

Infoga en PDF i nyhetsbrevet

För att länka till ett dokument laddar du upp filen hos oss eller på ditt webbhotell och sedan länkar till den. Vill du ladda upp den hos oss gör du enligt följande när du är inne och redigerar ditt utskick:

1. Markera det ord som du vill ska länka till filen.
  2. Klicka på ”Infoga/Redigera Länk” (symbolen som visar en grå kedja).
  3. Ladda upp filen i vår filhanterar – genom att klicka på ikonen som föreställer en mapp med ett förstoringsglas. (ett nytt fönster öppnas med ditt filarkiv hos oss).
  4. Klicka på filen för att infoga den i ditt nyhetsbrev eller ladda upp den från din dator.
  5. Klicka på ”OK” för att spara länken.

Inkludera ett formulär i nyhetsbrevet

Du kan tyvärr inte direkt i nyhetsbrevet inkludera ett formulär. Detta på grund av att många e-postprogram begränsningar när det gäller formulär.

För att inkludera ett formulär i ditt nyhetsbrev kan du skapa ett formulär på din hemsida eller via Google Docs (kostnadsfritt) och sedan länka till formuläret i nyhetsbrevet. Det är mycket bättre ur ett par aspekter – du får ovärderlig statistik över hur många som verkligen har öppnat dokumentet och prenumeranter som inte vill svara på det slipper det.

Inkludera en video i nyhetsbrevet

I dagsläget är det inte möjligt att infoga ett videoklipp i nyhetsbrevet då flertalet e-postklienter inte stödjer uppspelning av videoklipp. För att inkludera en video i nyhetsbrevet kan du länka till videoklippet genom att använda en bild och lägga till länken under fältet ”Bildlänk”. Det är mycket bättre ur ett par aspekter – du får ovärderlig statistik över hur många som verkligen har öppnat dokumentet och prenumeranter som inte vill ha det slipper ta del av den. Du kan också använda en GIF, men vissa e-postklienter stödjer inte heller GIF:ar och visar endast första bilden.