Blockeditorn – Genomgång

I vårt verktyg har du möjlighet att jobba med två olika editors för att skapa och skicka nyhetsbrev. För dig som är avancerad och är duktig på HTML så rekommenderar vi att du använder vår avancerade redigerare. Där har du fria händer att åstadkomma i mångt och mycket precis vad du vill. Är du nybörjare så rekommenderar vi att du använder dig av vår blockeditor som ger dig möjligheten att jobba i ett enkelt verktyg med text- och bildblock som finns förinställda i verktyget. Vår blockeditor skiljer sig en del från vår avancerade editor; den har en klickyta för redigerbara block som du placerar i ditt utskick genom s.k. ”dra och släpp metoden” av olika kolumner.

Det går alldeles utmärkt att klicka på hela blocket för att gå in i redigeringsläge.

Det går alldeles utmärkt att klicka på hela blocket för att gå in i redigeringsläge.

Blockeditorns egenskaper

Du har även möjlighet att ångra en handling om du mot alla förmodan skulle vara missnöjd med en eller flera ändringar tack vare vår autosparningsfunktion. Även blockeditorn har en del inställningar som ger dig något fria händer att ändra och justera länkfärg, textfärg, teckensnitt och mycket mer. Nedan presenteras olika inställningar som du kan ha nytta av när du vill jobba kreativt i verktyget.

Blockeditor

Bakgrundsfärger

Det finns olika sätt för att ändra färgerna i färgverktyget. Du kan hålla nere och dra muspekaren upp och ner längs med färgskalan för att välja vilken färg du vill ha och sedan dra den lilla cirkeln fram och tillbaka inom färgrutan för att hitta rätt nyans. Om du redan har en färgkod i HTML kan du klistra in den i fältet efter hash tag-symbolen (#) för att få just den färgen som bakgrundsfärg.

Formatering – Brevhuvud och brevfot

I formatering justerar du brevhuvud och brevfot, de texter som ligger utanför själva nyhetsbrevet och som innehåller våra obligatoriska länkar (länk för att visa i webbläsare och länk för att avsluta prenumeration). Du kan ändra vilket typsnitt du vill att texterna ska ha och där kan du välja mellan sju olika varianter. Storleken på texterna justerar du genom att hålla ner och dra muspekaren i sidled. Färgen ställer du in på samma sätt som för bakgrundsfärgen i färgverktyget.

Formatering – Rubriker

Formateringen av rubrikerna i ditt nyhetsbrev påminner helt och hållet om formateringen för sidhuvud och sidfot. Du väljer vilket typsnitt du vill att dina rubriker ska ha, du justerar storlek genom att dra muspekaren i sidled och du väljer färg i färgverktyget. Rubrikerna finns i tre storlekar – rubriknivå 1, 2 och 3. När du sätter storleken är det rubriknivå 1 du justerar samtidigt som rubriknivå 2 utgör 80 % av nivå 1 och rubriknivå 3 utgör 64 % av nivå 1. Nedan ser du ett exempel på hur de tre olika rubriknivåerna ser ut då storleken är inställd på 26 pixlar.

Formatering – Innehåll

Här ställer du in typsnitt, storlek och färg för den text du har i nyhetsbrevet. Detta gör du på precis samma sätt som för tidigare textredigeringsalternativ – genom att välja typsnitt, dra muspekaren i sidled för storlek och välja textfärg i färgverktyget. Här väljer du också vilken färg du vill ha på länkarna i ditt nyhetsbrev. Nedan är ett exempel på formaterat innehåll där typsnittet är Arial, storleken är 12 pixlar, textfärgen är svart och länkfärgen är orange.

Separatorer

Separatorer använder du som avskiljare i nyhetsbrevet. De består av streck som du själv bestämmer tjocklek och färg på vilket du gör genom att föra muspekaren i sidled för storleken och välja en färg i färgverktyget. Nedan är ett exempel på hur två separatorer med storleken fyra pixlar och färgen orange ser ut.

Marginaler

Marginalerna ställer in utrymmet mellan kanten på nyhetsbrevet och själva innehållet. Du justerar marginalen för vänster/höger och över/under var för sig genom att hålla nere och dra muspekaren i sidled.

Ämne

Du får möjlighet att fylla i ditt ämne för nyhetsbrevet det första du gör när du kommer in i blockeditorn. Skulle du ändra dig så kan du genom att klicka högst upp till vänster i blockeditorn byta namn på ditt nyhetsbrev. Glöm inte att klicka på OK när du är klar.