Blockeditorn – Genomgång

Du har möjlighet att jobba med två olika editors för att skapa och skicka nyhetsbrev. För dig som är avancerad och är duktig på HTML så kan du använda den avancerade redigeraren. Där har du fria händer att åstadkomma i mångt och mycket precis vad du vill.

Om du inte vill bygga ett nyhetsbrev helt från grunden kan du använda blockeditorn som ger dig möjligheten att jobba i ett enkelt verktyg med text- och bildblock som finns förinställda i verktyget.

I denna artikel kan du läsa om hur blockeditorn fungerar och hur du kan använda den för att skapa ditt nyhetsbrev.

Innehåll

Inne på fliken ”Innehåll” kan du lägga till eller ändra innehållet du redan har lagt in.
För att redigera innehållet som du redan har lagt in klickar du på texten eller bilden som du vill ändra. För att lägga till text eller bild drar du ikonen som finns på vänster sida dit du vill att den ska vara i nyhetsbrevet.

Design

Om du klickar på fliken ”design” kan du ändra:

Bakgrundsfärg

Det finns olika sätt för att ändra färgerna i färgverktyget. Du kan hålla nere och dra muspekaren upp och ner längs med färgskalan för att välja vilken färg du vill ha och sedan dra den lilla cirkeln fram och tillbaka inom färgrutan för att hitta rätt nyans. Om du redan har en färgkod i HTML kan du klistra in den i fältet efter hash tag-symbolen (#) för att få just den färgen som bakgrundsfärg.

Typografi – Brevhuvud och brevfot

Här justerar du brevhuvud och brevfot, det vill säga de texter som ligger utanför själva nyhetsbrevet och som innehåller våra obligatoriska länkar (länk för att visa i webbläsare och länk för att avsluta prenumeration). Du kan ändra vilket typsnitt du vill att texterna ska ha och där kan du välja mellan sju olika varianter. Storleken på texterna justerar du genom att hålla ner och dra muspekaren i sidled. Färgen ställer du in på samma sätt som för bakgrundsfärgen i färgverktyget.

Typografi – Rubriker

Här väljer du vilket typsnitt du vill att dina rubriker ska ha. Du justerar storlek genom att dra muspekaren i sidled och du väljer färg i färgverktyget. Rubrikerna finns i tre storlekar – rubriknivå 1, 2 och 3. När du sätter storleken är det rubriknivå 1 du justerar samtidigt som rubriknivå 2 utgör 80 % av nivå 1 och rubriknivå 3 utgör 64 % av nivå 1.

Typografi – Innehåll

Här ställer du in typsnitt, storlek och färg för den text du har i nyhetsbrevet Här väljer du också vilken färg du vill ha på länkarna i ditt nyhetsbrev.

Avskiljare

Här ställer du in vilken färg och tjockleken på dina linjer. Separatorer använder du som avskiljare i nyhetsbrevet. De består av streck som du själv bestämmer tjocklek och färg på vilket du gör genom att föra muspekaren i sidled för storleken och välja en färg i färgverktyget.

Marginaler

Marginalerna ställer in utrymmet mellan kanten på nyhetsbrevet och själva innehållet. Du justerar marginalen för vänster/höger och över/under var för sig genom att hålla nere och dra muspekaren i sidled.

Obligatoriska länkar

Det är viktigt för oss att de nyhetsbrev som skickas ut från vårt verktyg är enligt gällande riktlinjer. Detta innebär till exempel att det alltid ska finnas med en tydlig länk där prenumeranten kan avsluta sin prenumeration och en länk för att se nyhetsbrevet i webbläsaren. Dessa är obligatoriska länkar och du hittar dem i sidhuvudet- och foten på alla mallar och utskick i vårt verktyg.

Lägg till en länk

Steg 1: Markera du den text du vill infoga länken till.
Steg 2: Klicka på länksymbolen (symbolen som visar en grå kedja)

Steg 3: I dialogrutan hittar du en länklista där du får tillgång till olika länkar som kan vara till hjälp.

Steg 4: Välj någon av de länkar som finns i länklistan eller kopiera in en länk i url fältet.
Steg 5: Klicka på ”OK” för att lägga till länken i nyhetsbrevet.

Lägga till en länk i en rubrik

För att lägga till en länk i en rubrik gör du på samma sätt som ovan, men du ändrar också textstorleken. Du lägger alltså till ett block för text och skriver texten. Därefter justerar du textstorleken genom att markera texten och sedan väljer teckensnitt i verktygsfältet. Vi har följande storlekar på våra rubriker:

Rubrik 1: 30px
Rubrik 2: 24px
Rubrik 3: 19px

Infoga en PDF i nyhetsbrevet

För att länka till ett dokument laddar du upp filen hos oss eller på ditt webbhotell och sedan länkar till den. Vill du ladda upp den hos oss gör du enligt följande när du är inne och redigerar ditt utskick:

Steg 1: Markera det ord som du vill ska länka till filen.
Steg 2: Klicka på ”Infoga/Redigera Länk” (symbolen som visar en grå kedja).

Steg 3: Ladda upp filen i vår filhanterar – genom att klicka på ikonen som föreställer en mapp med ett förstoringsglas. (ett nytt fönster öppnas med ditt filarkiv hos oss).
Steg 4: Klicka på filen för att infoga den i ditt nyhetsbrev eller ladda upp den från din dator.

Steg 5: Klicka på ”OK” för att spara länken.

Inkludera ett formulär i nyhetsbrevet

Du kan tyvärr inte direkt i nyhetsbrevet inkludera ett formulär. Detta på grund av att många e-postprogram begränsningar när det gäller formulär.

För att inkludera ett formulär i ditt nyhetsbrev kan du skapa ett formulär på din hemsida eller via Google Docs (kostnadsfritt) och sedan länka till formuläret i nyhetsbrevet. Det är mycket bättre ur ett par aspekter – du får ovärderlig statistik över hur många som verkligen har öppnat dokumentet och prenumeranter som inte vill svara på det slipper det.

Inkludera en video i nyhetsbrevet

I dagsläget är det inte möjligt att infoga ett videoklipp i nyhetsbrevet då flertalet e-postklienter inte stödjer uppspelning av videoklipp. För att inkludera en video i nyhetsbrevet kan du länka till videoklippet genom att använda en bild och lägga till länken under fältet ”Bildlänk”. Det är mycket bättre ur ett par aspekter – du får ovärderlig statistik över hur många som verkligen har öppnat dokumentet och prenumeranter som inte vill ha det slipper ta del av den. Du kan också använda en GIF, men vissa e-postklienter stödjer inte heller GIF:ar och visar endast första bilden.

Relaterade artiklar/videon:
Utskick – Genomgång
Hur lägger jag in en video i nyhetsbrevet?