DKIM, SPF och Sender ID

Det är väldigt vanligt att spam-mail utger sig för att vara från ett ställe, när de i själva verket skickas från helt andra mailservrar. Samma beteende blir det när din avsändaradress skickar mail genom våra mailservrar. Det kan uppfattas som negativt av ett spamfilter när det ska bedöma ditt nyhetsbrev. Spamfiltret tittar dock på många andra parametrar också innan det klassar ett mail som spam.

För att minska risken att uppfattas negativt av ett spamfilter är det möjligt att lägga in DKIM, SPF och Sender ID.
Det är en bekräftelse på domänen att nyhetsbrevet som går igenom våra mailservrar inte är ”skumt” på något sätt.

Så om ni använder en @example.com-adress som avsändaradress,
så kan ni lägga in de här inställningarna på er domän example.com enligt följande:

DKIM – DomainKeys Identified Mail

getanewsletter._domainkey.example.com CNAME key1._domainkey.gansend.com

Den inställningen gör ni på domänens namnservrar. Det är en subdomän.
Har ni en .se eller .nu-domän så kan ni kolla vilka namnservrar den har här – www.iis.se
Har ni något annat på slutet kan ni kolla här – www.who.is
De som hjälper er med domänen kan säkert hjälpa till med att lägga in den här inställningen.

När ni lagt in DKIM på domänen så kontakta oss på support@getanewsletter.com så kan vi fixa det sista som behövs från vår sida för att verifieringen ska slå igenom hela vägen.

SPF-Record (Sender Policy Framework)

För att konfigurera ett SPF-record behöver du i dina DNS-inställningar ange med hjälp av en SPF- record ”sträng” att din egen domän kommer skicka nyhetsbrev ifrån Get a Newsletter. På så sätt kommer mottagande e-postservrar enkelt kunna kontrollera och verifiera din domän och slutligen skicka vidare ditt mail till läsarens inkorg- istället för skräpkorgen. Det du ska ha i åtanke är att när du skickar ut ett nyhetsbrev från Get a Newsletter så skickas det ut från våra servrar.

Det är därför väldigt viktigt att även godkänna oss för utskick i ditt SPF-record genom att inkludera följande:

include:spf.gansend.com

Exempel på hur ett SPF-record kan se ut:

v=spf1 mx a include:spf.gansend.com ~all

I exemplet ovan godkänner du att e-post skickas från servrar som finns listade för den aktuella domänen samt de servrar som Get a Newsletter använder för utskick av ditt nyhetsbrev.

Sender ID

Sender ID är baserat på och väldigt snarlikt SPF-record, och görs också i DNS-inställningarna, men tittar på lite andra saker så de kompletterar varandra.

”spf2.0/mfrom,pra a mx include:spf.gansend.com ~all”

Information för den vetgirige

Bra att veta om DKIM
https://sv.wikipedia.org/wiki/DomainKeys_Identified_Mail

Bra att veta om SPF-records
https://sv.wikipedia.org/wiki/Sender_Policy_Framework

Här kan du skapa SPF-records
Har du inget SPF-record kan du enkelt skapa ett med hjälp av information från någon av nedanstående sidor.

http://www.openspf.org/
http://randsco.com/index.php/2007/02/07/writing_an_spf_record
http://www.openspf.org/FAQ/Common_mistakes

Testa om ditt SPF-record är korrekt
För att testa om ditt SPF-record är korrekt kan du prova att kontrollera det på nedanstående sidor.

http://www.kitterman.com/spf/validate.html
http://old.openspf.org/why.html

Bra att veta om Sender ID
https://sendgrid.com/blog/sender-id-email-authentication-what-you-need-to-know/

Vad är DMARC?
https://dmarc.org/overview/

Relaterad artikel:

• Så undviker du spamfiltret
    Den här går igenom lite olika punkter vad man bör tänka på och kan testa för att se om det blir bättre.