Jag är ny – Vad behöver jag veta?

Hej och Välkommen 🙂

Jag som skrivit den här artikeln heter Lotta och jag har jobbat på supporten i några år. Det här är det jag har kommit fram till är en bra start för att komma igång, och för att få reda på sådana där grejer som är omöjligt att veta från början.

Som en liten snabbintroduktion så kan man se på den här videon:
Introduktionsfilm till Get a Newsletter

Sidor inne i verktyget som kan vara intressant att titta närmare på

De sidor man precis i början kan vilja titta lite närmare på är:
Kontakter > Listor – Du kan ha hur många listor du vill. Fundera på vilka olika grupper du vill skicka nyhetsbrev till och gör en lista för varje grupp. Undvik att göra en lista för varje nytt utskick, utan återanvänd din lista/dina listor. Det är för att när dina prenumeranter vill avsluta sin prenumeration så blir det ett rött kryss just för den listan som just det brevet skickades till. Om du gör nya listor varje gång så kommer de inte kunna avprenumerera sig. För den nya listan som kontakterna blir importerade till, kommer inte veta om att de har avprenumererat på en tidigare lista. Läs mer här.

Kontakter – Här ser du alla e-postadresser som är inlagda på kontot. Det är det totala antalet kontakter som du ser här, som systemet tittar på för att se vilket abonnemang som passar bäst. Läs mer här.

Utskick – Här skapar du dina nyhetsbrev. Läs mer här.

Mitt konto > Mina uppgifter – Gå gärna hit och kolla att det står så som du vill ha det. Den e-postadress som används för inloggning är den e-postadress som vi skickar alla våra mail till så som fakturor och kvitton, nytt lösenord och om det är något annat som rör kontot vi behöver informera om. Så låt det vara en e-postadress som vi kan nå dig på. Sen finns det under Kontoägare extraplatser för ytterligare 2 andra e-postadresser om du vill att fakturor och kvitton ska skicka till några andra adresser också. Nytt lösenord kan bara skickas till den e-postadress som används som inloggningsadress. Läs mer här.

Mitt konto > Avsändare – Här lägger du in den/de avsändaradresser du vill ha på era nyhetsbrev. ”Avsändarnamn” kan vara företagets namn eller Förnamn Efternamn eller någon annan konstellation som du tycker passar. Skriv inte en e-postadress där. Det räcker med att den är i fältet för ”Avsändarmail”. Läs mer här.

Testa dina nyhetsbrev

När du har byggt ett nyhetsbrev under Utskick så kan det vara bra att göra ett testutskick till dig själv och kanske till någon vän eller kollega också. Gör en passande test-lista med de som ska få testmailen. Då kan du också passa på att ta med en temporär adress från en vänlig sida som heter www.mail-tester.com. De tittar både på brevets innehåll och att alla länkar fungerar och på avsändaradressen. Därefter görs en totalbedömning på hur andra mailservrar och spamfilter troligen skulle se på brevet.
Närmare hur du gör kan du läsa mer om här.

Hur du minskar riskerna att fastna i spamfilter

Ute på Internet är det fullt krig mot spam och phishing-mail och andra mail som är ute för att luras. Dessa utger sig gärna för att vara från kanske privata adresser så det ser personligt ut, eller kanske någon känd bank eller försäkringsbolag eller något annat beroende på vad de försöker utge sig för att vara.
Så det kommer massa mail som säger att de är från tex @hotmail.com @gmail.com @outlook.com osv, men så skickas dessa mail från helt andra mailservrar.
Samma beteende blir det när du använder en nyhetsbrevstjänst. Då kommer det mail som säger att det är från @dindomän.se, men skickas från nyhetsbrevstjänstens mailservrar istället för dina vanliga mailservrar. Då kan du på dindomän.se tala om att du faktiskt använder nyhetsbrevstjänstens mailservrar också. Så behöver inte spamfilter och annat bli misstänksamma. Då vet de att allt är i sin ordning.
Det finns tre inställningar som är bra att lägga in. DKIM, SPF och Sender ID. Detta lägger man in på domänens inställningar, så om domänen tex ligger hos Loopia så kan du be deras support att hjälpa dig med att lägga in inställningarna. Läs mer om det här.
Den här biten kan kännas krånglig, men det är en engångsinsats och när det är på plats behöver man inte fundera mer på det. Skicka gärna ovanstående länk till deras support så får de all info de behöver.

Om du vill vara mer personlig i dina brev

Beroende på hur du vill kommunicera med dina prenumeranter så kan man vilja göra breven lite mer personliga. Bara det att kunna börja brevet med ”Hej Förnamn” så var och en ser sitt egna förnamn där, gör att känslan blir lite mer personlig. I ditt brev så skriver du Hej ##firstname##. Har dina kontakter du lagt in, information i Förnamns-rutan så kommer det som står där läggas in istället för ##firstname##.
Här kan du läsa lite mer om vad man kan göra med attribut för att göra brev lite mer personliga.

Rensa bort onödiga kontakter

Efter att du har skickat ut nyhetsbrev några gånger så kommer det börja bli lite röda kryss här och var. Vi tar inte bort något, men verktyget sätter ut röda kryss när e-postadresser slutar fungera och när någon avprenumererar sig och säger Nej tack till fler brev. Då kan det vara intressant att rensa lite så man inte har onödigt många inlagda e-postadresser så man får ett högre abonnemang än vad man behöver. Här är en guide på hur man kan rensa bort kontakter som ändå inte får fler nyhetsbrev.

Tvätta texter

En annan sak som kan vara svårt att känna till om man inte jobbat mycket med hemsidor och nyhetsbrev och HTML sen tidigare. HTML som är den kod som bygger upp brevet i bakgrunden, är en ganska gammal kod som inte ändrat sig så mycket genom åren och är väldigt känslig. Så om du tex har texter i Word eller på någon hemsida eller annat program och kopierar direkt därifrån och in i ditt nyhetsbrev. Då kan det följa med annan bakgrundskod som kan ställa till det. Därför är bra att ”tvätta” texten innan du klistrar in den i ditt brev. Läs mer om det här.

Blir det för stort radavstånd när du vill ha ny rad?

Inom datorernas glada värld finns det två typer av radbryt.
Hårt radbryt och Mjukt radbryt. Läs mer om dem här.

Hitta Inspiration till dina nyhetsbrev

På vår blogg har vi flera intressanta inlägg om vad du kan tänka på under tiden du håller på och skriver ditt nyhetsbrev, och inspiration till vad du kan skriva om. Hur man kan tänka kring rubriker för sina brev för att skapa nyfikenhet och öka chanserna till att prenumeranterna vill öppna och läsa brevet.
Titta gärna runt på vår blogg för inspiration.
Vad det gäller öppningsfrekvens så i snitt för nyhetsbrev ligger det mellan 15% och 25%. Där 15% kan ses som lågt och 25% är en riktigt bra öppningsfrekvens.

GDPR – Viktigt att känna till

Den 14 april 2016 beslutade EU om GDPR som är tänkt att skydda personer mer, och deras personuppgifter, mot jättar som Facebook och Google och andra informationsinsamlande organisationer. Regelverket börjar gälla 25 maj 2018. Här är lite bra informations-PDF:er kring GDPR och vad det ställer för krav på dig när du samlar in dina e-postadresser.

Enkla grunder i dataskydd
Dataskydd – Bättre regler för små företag
Förberedelser inför EU:s dataskyddsförordning – Vägledning till personuppgiftsansvariga
Vägledning för dig som har företag

Här är en liten hjälpartikel till hur du kan lägga in en ”Ja till samtycke”:s-länk i ditt nyhetsbrev.