Kontakter – Genomgång

Kontaktsidan ger dig en lista med samtliga kontakter sorterade efter när de senast blev uppdaterade. För att du snabbt och enkelt ska hitta rätt kontakt och få en bra överblick över kontaktens uppgifter presenterar vi e-postadressen, eventuellt för- och efternamn, eventuella prenumerationer och om kontakten är aktiv eller ej, dvs. om e-postadressen fungerade vid ditt senaste utskick. Kontaktlistan ger dig även filtreringsmöjligheter och sökfunktioner som du har tillgång till för att enklare hantera dina kontakter. Nedan går vi igenom fältet ”Kontakter” och dess olika användningsområden.

Kontaktens egenskaper

Bild på fältet kontakter

E-post

Under rubriken ”E-post” hittar du kontaktens e-postadress. Genom att klicka på kontaktens mailadress kan du gå in och redigera kontaktens uppgifter och prenumerationer. Genom att klicka på fältet ”E-post” så visas dina e-postadresser i alfabetisk ordning.

Namn

Rubriken ”Namn” presenterar det namn som finns inlagt för kontakten, har du inte angivit något namn så lämnas fältet tomt.Genom att klicka på kontaktens e-postadress så kan du enkelt redigera både för-och efternamn för kontakten.

Du har möjligheten att sortera och visa namnet på dina kontakter i alfabetisk ordning genom att klicka på fältet ”Namn”.

Prenumerationer

Rubriken ”Prenumerationer” visar kontaktens eventuella prenumerationer och dess status. Du har möjligheten att filtrera bland dina kontakter genom att klicka på knappen ”Filter”. Du kan du välja att sortera och filtrera bland kontakter som är kopplande till en specifik prenumeration. Du kan också filtrera och sortera fram de kontakter som endast är inaktiva eller aktiva i kontaktlistan.

Du kan nollställa sökresultatet genom att klicka på länken ”Återställ filter” eller ”Visa alla listor”.

Uppdaterad

Rubriken ”Uppdaterad” visar senast gjorda ändring på dina kontakter, d.v.s. om du ändrar e-postadress på en specifik kontakt så uppdateras den och hamnar längst upp på listan under kontakter. Du kan sortera på tidigast och senast uppdaterade kontakterna genom att klicka på fältet ”Uppdaterade”.

Genom att klicka på knappen ”Filtrera” kan du välja att sortera och filtrera samtliga kontakter efter särskilda tidsintervall såsom ”De senaste 7 dagarna”, ”Den senaste månaden” och ” Det senaste året”. Du kan också filtrera och sortera fram de kontakter som endast är inaktiva eller aktiva i kontaktlistan.

Du kan nollställa sökresultatet genom att klicka på länken ”Återställ filter” eller ”Visa alla listor”.

Aktiva

Under rubriken ”Aktiva” ser du om kontakten har en fungerande e-postadress. Symbolen är grön om e-postadressen är fungerande och röd om det är något fel och kontakten är inaktiv- d.v.s systemet skickar inte mail till kontakten.

Du kan välja att sortera dina kontakter efter deras status; d.v.s. inaktiva och aktiva. Det gör du genom att klicka på knappen ”Filter” och välja att visa ”Aktiva kontakter” eller ”Inaktiva kontakter” först. Detta passar utmärkt för dig som vill filtrera och rensa bland dina kontakter.

Du kan nollställa sökresultatet genom att klicka på länken ”Återställ filter” eller ”Visa alla listor”.

★ Tips:

Om kontakten är inaktiverad och du vet vad som är fel, t.ex. om e-postadressen är felstavad, kan du klicka på e-postadressen och rätta till felet. När du sparar (och e-postadressen är ändrad) aktiveras kontakten automatiskt. Skulle e-postadressen vara rätt men markerat som inaktiv så kan du klicka på ”Aktivera”, när du är inne och redigerar kontakten för att aktivera den på nytt. Notera att en mailadress inaktiveras endast om det är ett permanent fel vid ett utskickstillfälle eller om vi har fått meddelande om tillfälligt fel vid tre olika utskickstillfällen.

Verktyg för att hantera kontakter

Fältet ”Verktyg” ger dig möjligheten att bland annat att radera dina kontakter och exportera kontakterna till en Excel-fil som laddas ner på din dator. Verktygsfältet ger dig även möjlighet att lägga till prenumerationer för dina befintliga kontakter. Nedan förklarar vi vad det innebär.

Verktygfältet på sidan kontakter

Exportera kontakter

I verktyget har du möjlighet att klicka för alternativet ”Exportera”. På så sätt laddas det ner en lista med alla dina kontakter i en Excel-fil till din dator. Har du fler än 60 000 kontakter så skapar och exporterar vi istället en CSV-fil. I export-filen får du med kontaktens e-postadress, för- och efternamn (om dessa är angivna), eventuella egna attribut och om kontakten är aktiv eller inte.

Vill du få med kontaktens prenumerationer-dvs. de listor som kontakten ligger med i och prenumererar på-bör du först filtrera fram listorna med hjälp av vårt filtreringsverktyg och därefter exportera dina kontakter till en Excel eller CSV-fil.

bild på hur det ser ut i verktyget när man exporterar en eller flera kontakter

Radera kontakter

I verktyget finns det två olika raderingsmöjligheter, en enkel där du raderar en kontakt i taget och en mer avancerad där du får med alla eller flera markerade kontakter med alla deras prenumerationer och status (obekräftad, bekräftad och avslutad).

Du kan radera en kontakt manuellt genom att markera önskad kontakt och därefter genom ”Verktyget” välja ”Radera alla markerade kontakter”. Markerar gör du genom att klicka på kryssrutorna framför kontakterna i kontaktlistan. Vill du markera/avmarkera alla synliga kontakter på den sidan du är kan du klicka i den översta kryssrutan.

I annat fall har du möjligheten att radera alla kontakter eller kontakter från ett sök- eller sorteringsresultat. Då raderas kontakterna (och dess prenumerationer) som du har filtrerat fram.

bild på hur det ser ut i verktyget när man raderar en eller flera kontakter

Lägg till prenumeration(er)

Du kan även lägga till en eller flera prenumerationer på dina befintliga kontakter- även för de som redan finns med i en eller flera listor.

Det finns två olika tilldelningsalternativ, ett där du markerar en eller flera kontakter och väljer att lägga till prenumeration(er) för önskad kontakt och där du utgår från filtrering och/eller sorteringsalternativ.

Vill du lägga till en prenumeration för en eller flera kontakter klickar du först för kryssrutan framför kontakterna i kontaktlistan och därefter väljer du i verktygsfältet att lägga till prenumerationer för de markerade kontakterna. Du kan även markera samtliga kontakter på t.ex ett sökresultat genom att klicka i den översta kryssrutan framför fältet ”E-post” och därefter i verktyget välja att lägga till prenumeration(er) för samtliga kontakter för den sidvy som visas.

Vill du istället lägga till en prenumeration för en eller flera listor så måste du först filtrera fram listan via vårt filtreringsverktyg och sedan välja ”Lägg till prenumeration för” i verktygsfältet innan du slutför processen.

bild på hur det ser ut i verktyget när man lägger in prenumeration på en eller flera kontakter

★ Tips:

Om du söker efter en specifik kontakt, eller flera med delvis samma information, t.ex. samma förnamn eller samma domän i e-postadressen, rekommenderar vi att du använder vår sökfunktion. Du hittar sökrutan ovanför tabellen med alla dina kontakter. I sökrutan har du även möjlighet att filtrera e-postadresserna i alfabetiskt ordning genom att klicka på rubriken ”E-post”.

Sökfält för kontakter

För att nollställa sökningen klickar du på länken ”Återställ filter” som dyker upp ovanför verktygsfältet.