Hantera befintliga kontakter

Kunder, följare eller supporters. Oavsett vilket, är det du som bestämmer hur, när och vilken information dina kontakter skall få.

När du sänder ut ett utskick bestämmer du vilken eller vilka listor som ska ta del av ditt nyhetsbrev. Om kontakten finns med på listan du väljer, och inte har valt att avsluta sin prenumeration, kommer ett mejl gå ut.

Du kan ha flera olika listor, så att du kan skicka specifik information till dina olika kontakter.

I verktyget kan du enkelt hantera dina kontakter. I den här artikeln kan du läsa om hur du gör det på bästa sätt. Det vill säga hur du exporterar, raderar och redigerar dina befintliga kontakter och deras prenumerationer.

Innan du börjar

Här är några saker som kan vara bra att veta innan du börjar hantera dina befintliga kontakter:

• Om du går till “Kontakter” ser du samtliga e-postadresser, sorterade efter när de senast blev uppdaterad. Här hanterar du alltså själva e-postadressen.

• Om du går till “Kontakter” > “Prenumerationen” hanterar du prenumerationer. Det vill säga vilka listorna som e-postadress finns med på.

• För att lägga till prenumeration(er) på befintliga e-postadresser måste listan vara skapad. Du skapar en ny lista genom att gå till ”Kontakter” > ”Listor” > ”Skapa ny lista
  • &nbsp

• Du markerar en kontakt genom att klicka för boxen jämte e-postadressen.
  • &nbsp

Redigera en befintlig e-postadress (Kontakt)

För att redigera en befintlig e-postadress, följ stegen enligt nedan:

1. Gå till ”Kontakter
    2. Skriv e-postadressen som du vill ändra i sökfältet.
    3. Klicka på e-postadressen som du vill redigera. Då kommer du in på en sida där du kan redigera kontakten.

bild på hur redigera kontakt ser ut i verktyget

Väl inne på sidan kan du redigera e-postadressen, förnamn, efternamn och attribut. Du kan också radera eller lägga till prenumerationer. När du är klar med dina redigeringar – klicka på “Spara och återvänd”.

Lägg till prenumeration(er) på befintliga e-postadresser

För att lägga till prenumeration(er) på en befintlig e-postadress, följ nedan steg.

1. Gå till ”Kontakter
    2. Skriv e-postadressen som du vill ändra i sökfältet.
    3. Klicka på e-postadressen som du vill redigera.
    4. Gå ner till “Nuvarande prenumerationer”.
    5. Klicka sedan på “Lägg till prenumeration
    6. Kryssa för de listor som du vill e-postadressen ska finnas med på.
    7. Klicka sedan “Spara och återvänd”.

Du kan också kryssa för rutan bredvid e-postadressen som du vill lägga till en prenumeration(er) för och sedan klicka på “Välj verktyg” >”Lägg till prenumeration(er) för

Du kan också lägga till en prenumeration genom att:

1. Gå till “Kontakter” > “Prenumerationer
    2. Skriv e-postadressen som du vill ändra i sökfältet.
    3. Kryssa för rutan bredvid e-postadressen
    4. Klicka sedan på “Välj verktyg” > “Kopiera till” > listans namn.

För att lägga till prenumerationer på flera kontakter samtidigt kan du importera e-postadresserna, precis som att de skulle vara nya, till den nya listan som du har skapat.

Avsluta en befintlig prenumeration

Att avsluta en prenumeration innebär att det läggs in en spärr så att inga fler utskick skickas till kontakten från den givna sändningslistan som hen är kopplad till. För att avsluta en befintlig prenumeration, följ stegen enligt nedan:

1. Gå till ”Kontakter
    2. Skriv e-postadressen som du vill ändra i sökfältet.
    3. Klicka på e-postadressen som du vill redigera.
    4. Gå ner till “Nuvarande prenumerationer”.
    5. Klicka på pennan bredvid namnet på listan.
    6. Klicka sedan på ”Avsluta prenumeration”.
    7. Bekräfta att du vill avsluta prenumerationen

Du kan också avsluta prenumerationen genom att:

1. Gå till ”KontakterPrenumerationer”>
    2. Skriv e-postadressen som du vill ändra i sökfältet.
    3. Kryssa för rutan bredvid e-postadressen.
    4. Klicka på “Välj verktyg” > “Avsluta
    5. Klicka på den gröna knappen för att bekräfta att du vill avsluta prenumerationen

Radera en befintlig prenumeration

Att radera en prenumeration innebär i praktiken att kontakten tas bort från listan som hen är kopplad till. Inga utskick skickas till kontakten från den givna listan (nyhetsbrevet) och det läggs inte någon spärr på kontakten som det gör vid ett avslut.

För att radera en befintlig prenumeration, följ nedan steg.

1. Gå till ”Kontakter
    2. Skriv e-postadressen som du vill ändra i sökfältet.
    3. Klicka på e-postadressen som du vill redigera.
    4. Gå ner till “Nuvarande prenumerationer”.
    5. Klicka på pennan bredvid namnet på listan.
    6. Klicka sedan på ”Radera prenumeration.
    7. Bekräfta att du vill radera prenumerationen.

Du kan också radera prenumerationen genom att:

1. Gå till ”Kontakter”>Prenumerationer”>
    2. Skriv e-postadressen som du vill ändra i sökfältet.
    3. Kryssa för rutan bredvid e-postadressen.
    4. Klicka på “Välj verktyg” > “Radera
    5. Klicka sedan på den gröna knappen för att bekräfta att du vill avsluta prenumerationen

Exportera en eller flera kontakter

Du kan exportera alla din kontakter genom att gå till ”Kontakter” > ”Välj verktyg” > “Exportera” > klicka sedan på gröna knappen för att bekräftar antalet kontakter som ska exporteras.

Om du vill exportera en specifik lista behöver du först klicka på “Filtrera” > kryssa för listan som du vill exportera > och sedan “Välj verktyg” > “Exportera”.

I själva export-filen får du med:

• Kontaktens e-postadress.
  • För- och efternamn (om dessa är angivna).
  • Attribut (om det finns några och är angivna)
  • om kontakten är aktiv eller inte.

• Har du fler än 60 000 kontakter så skapas en CSV-fil.

För att få med vilka listor kontakten ligger på kan du filtrera på en specifik lista och sedan döpa filen efter listans namn när du har laddat ner den.

Du kan också gå till “Kontakter” > “Prenumerationer” och där exportera ( “Välj verktyg” > “Exportera”) för att få med:

• Kontaktens e-postadress.
  • För- och efternamn (om dessa är angivna).
  • Listan/listorna som kontakten finns med på.
  • Om kontakten är aktiv eller inte.
  • Datum för när prenumerationen skapades.
  • Datum för när prenumerationen avslutades (om personen har valt att avsluta sin prenumeration).

• Radera en eller flera kontakter

För att radera en eller flera e-postadresser markerar du e-postadresserna som du vill radera.

När alla kontakter som du vill radera är markerade, klicka då på ”Välj Verktyg” > “Radera”. Klicka sedan på gröna knappen för att bekräftar antalet kontakter som ska raderas.

bild på hur det ser ut i verktyget när man raderar en eller flera kontakter

Om du vill radera e-postadresserna i en specifik lista klickar du först på “Filtrera” , väljer listan som du vill exportera för att sedan klicka på “Välj verktyg” > “Radera” – tänk på att kontakten även kommer tas bort från andra listor, om kontakten finns med på flera listor.

En annan sak som kan vara bra att tänka på, om du hämtar informationen från ett annat system, är att rensa även där. Om du raderar kontakten kommer inte systemet komma ihåg att den har valt att avsluta, utifall att du skulle råka importera e-postadressen igen.

För att radera flera e-postadresser samtdigt. Skapa en fil med dessa kontakter, importera den till en ny lista, filtrera sedan på listan för att radera kontakterna samtidigt.

Rött kryss vid aktiva

Om du ser ett rött kryss vid ”Aktiva” så innebär det att kontakten blivit inaktiv.

När servern skickar ut ett mail till mottagande server kan servern få tillbaka ett hårt eller mjuk studsmail.
    Ett hårt studsmail inaktiverar en kontakt direkt, medan ett mjukt studsmail behöver 3 st nyhetsbrev på raken för att inaktivera en kontakt.

Grundkänslan för ett hårt studsmail är ”Det är ingen vits med att skicka hit igen”. Ett exempel på vanligt, hårt studsmail är att e-postadressen inte finns.

Grundkänslan för ett mjukt studsmail är ”Det gick inte att komma fram den här gången, men nästa gång kanske det går bra”. Ett exempel på ett vanligt mjukt studsmail är att inkorgen är tillfälligt full, så att nya mail inte kan komma fram. Om användaren för kontot aktivt går in och rensar inkorgen, kan det finns plats nästa gång.

Kan jag koppla ihop Get a Newsletter med mitt system via ett API?

Ja, du använda vårAPI dokumentationför att koppla upp ditt system mot Get a Newsletter.