Rensa bort e-postadresser med röda kryss

När systemet ska titta på antalet e-postadresser för att bedöma vilket abonnemang som passar bäst, så tittar systemet på totala antalet e-postadresser. Alltså den siffran som visas när man går in på sidan Kontakter.

Efter ett tag när du har mailat ut några nyhetsbrev så kommer det att bli lite röda kryss (x), antingen på kontakten eller prenumerationen. Till exempel blir det ett rött kryss på själva kontakten/e-postadressen när det kommer studsmail tillbaka som säger att det inte går att maila till den adressen. Hårda studsmail stänger av direkt och mjuka studsmail får 3 försök på sig. Det vill säga att om en e-postadress har mjukt studsat 3 nyhetsbrev på raken så ses det som en övergiven maillåda och e-postadressen blir inaktiverad.
Sen ska de som får breven ha möjlighet att avprenumerera sig. Då blir det ett rött kryss på prenumerationen/listan.

Finns det ett rött kryss någonstans, om det är på kontakten eller prenumerationen, så får de inte mail.
Då kan det vara värt att gå in och rensa ibland, så du inte har ett högre abonnemang än vad som behövs.

Så här kommer en liten guide på hur du kan rensa bort alla röda kryss (x).

Guide för att rensa bort alla röda kryss i 4 steg

Steg 1.
Vi börjar med att gå till sidan Kontakter och sen klickar på Filtrera-knappen och klickar på ”Visa kontakter utan prenumeration
Om det ligger kontakter där så är de inte med på någon lista, och får inga brev.
Finns det någon kontakt där som ska vara kvar eller tas bort?
Ska de in på någon lista, så klicka Välj verktyg – Lägg till prenumerationer för
Ska de tas bort så kan du gå på Välj verktyg – Radera
Vill du spara dem först så klicka på Välj verktyg – Exportera

Nu bör det vara tomt under Kontaktsidan – Filtrera – Visa kontakter utan prenumeration.

Steg 2.
För att få bort eventuella tidigare sökningar och vara säker på att det är nollställt, brukar jag tycka att det är enklast att gå till Start-sidan för att sen gå tillbaka till Kontakt-sidan igen. Du kan också klicka på länken för ”Rensa filter” som ligger på den mörkgrå listen. Sen Filtrera igen.
Nu klickar du på Inaktiva kontakter. Då får du fram alla e-postadresser som blivit avstängda och fått ett rött kryss på sig.
Vill du vara försiktig kan du börja med att göra en exportering av dem Välj verktyg – Exportera
Då får du dem i en Excel-fil.
Sen för att ta bort dem, gå till Välj verktyg – Radera

Steg 3.
Nu kan du gå till sidan Prenumerationer och klicka på Filtrera-knappen och sen Avslutade.
Då får du fram alla som har klickat på länken för avprenumeration/vill inte få fler brev.
Vill du vara försiktig och få ut dem till en Excel innan de tas bort, gå till Välj verktyg – Exportera
Sen Välj verktyg – Radera

Nu är vi som sagt på sidan prenumerationer, då är det prenumerationen som tas bort. Det vill säga att kontakten tas bort från listan och ligger inte längre kvar på listan. Men själva kontakten finns kvar.

Steg 4.
Gå tillbaka till sidan Kontakter och Filtrera-knappen och Visa kontakter utan prenumeration.
Det borde nu ligga några kontakter här.
Välj verktyg – Radera
Nu har du tagit bort dem som kontakter också.

Det som är fiffigt här är att de kontakter som ligger med på andra listor, och har grön bock där, dyker inte upp här, utan de ligger kvar på sina andra listor. Det är bara de kontakter som antingen varit med på en enda lista som de avprenumererat, eller om de avprenumererat alla sina listor, som du ser i den här samlingsvyn.

Därför är det bra att sträva efter att hålla just vyn Kontaktsidan – Filtrera – Visa kontakter utan prenumeration helt tom så mycket det går. För den är en bra överskalpningshink vid bland annat rensning och även om man är inne och fixar med listor och annat administrativt. Då kan det vara bra att slänga ett öga här för att se om något skalpat över. Då vet du om du vill flytta dem till någon annan lista, eller om de ska raderas.

Nu ska det vara helrensat 🙂