Rensa bort e-postadresser med röda kryss

När systemet ska titta på antalet e-postadresser för att bedöma vilket abonnemang som passar bäst, så tittar systemet på totala antalet e-postadresser. Alltså den siffran som visas när man går in på sidan Kontakter.
Men efter ett tag när man har mailat ut nyhetsbrev lite då och då, så kommer det lite röda kryss (x) här och där. Tex blir det rött kryss på själva kontakten/e-postadressen när det kommer studsmail tillbaka som säger att det inte går att maila till den adressen. Hårda studsmail stänger av direkt och mjuka studsmail får 3 försök på sig. Det vill säga att om en e-postadress har mjukt studsat 3 nyhetsbrev på raken så ses det som en övergiven maillåda och e-postadressen blir inaktiverad.
Sen ska de som får breven ha möjlighet att avprenumerera sig. Då blir det ett rött kryss på prenumerationen/listan.

Finns det ett rött kryss någonstans, om det är på kontakten eller prenumerationen, så får de inte mail.
Då kan det vara värt att gå in och rensa ibland så man inte har ett högre abonnemang än vad som behövs.

Så här kommer en liten guide på hur man kan rensa bort alla röda kryss (x).

Steg 1.
Vi börjar med att gå till sidan Kontakter och sen klickar på Filtrera-knappen och klickar på ”Visa kontakter utan prenumeration
Finns det något där som ska vara kvar eller tas bort?
Om det ligger kontakter där så är de inte med på någon lista, och får inga brev.
Ska de in på någon lista, så klicka Välj verktyg – Lägg till prenumerationer för
Ska de tas bort så kan du gå på Välj verktyg – Radera
Vill du spara dem först så klicka på Välj verktyg – Exportera

Nu bör det vara tomt under Kontaktsidan – Filtrera – Visa kontakter utan prenumeration.

Steg 2.
För att få bort eventuella tidigare sökningar och vara säker att det är nollställt, brukar jag tycka att det är enklast att gå till Start-sidan för att sen gå tillbaka till Kontakt-sidan. Man kan också klicka på länken för ”Rensa filter” som ligger på den mörkgrå listen. Sen Filtrera igen.
Nu klickar du på Inaktiva kontakter. Då får du fram alla e-postadresser som blivit avstängda och fått ett rött kryss på sig.
Vill du vara försiktig kan du börja med att göra en exportering av dem Välj verktyg – Exportera
Så får du dem i en Excel-fil
Sen för att ta bort dem så gå till Välj verktyg – Radera

Steg 3.
Nu kan du gå till sidan Prenumerationer och klicka på Filtrera-knappen och sen Avslutade.
Då får du fram alla som har klickat på länken för avprenumeration/vill inte ha fler brev.
Vill du vara försiktig och få ut dem till en Excel innan de tas bort så Välj verktyg – Exportera
Sen Välj verktyg – Radera
Men nu är vi som sagt på sidan prenumerationer, så då är det prenumerationen som tas bort. Det vill säga att kontakten tas bort från listan och ligger inte längre kvar på listan. Men själva kontakten finns kvar.

Steg 4.
Gå tillbaka till sidan Kontakter och Filtrera-knappen och Visa kontakter utan prenumeration. Det borde nu ligga några stycken här.
Välj verktyg – Radera
Nu tar du bort dem som kontakter också.
Det som är fiffigt här är att de kontakter som kanske låg med på andra listor också, men har grön bock på dem, dyker inte upp här, utan ligger kvar på sina andra listor. Det är bara de som antingen bara var med på en lista som de avprenumererat, eller om de avprenumererat alla sina listor som dyker upp här.

Nu ska det vara helrensat 🙂